Yinyanglogo

 

Hva er feng-shui?

 

De fleste som er interessert i feng-shui, vet at feng betyr vind og shui betyr vann på kinesisk. Vind og vann. To ord som til sammen kan fremstå som et bilde på naturens krefter og være en påminnelse om at vårt daglige liv bør organiseres med respekt for den energien som finnes i våre naturlige omgivelser.

 

Men bortsett fra det rent etymologiske, hva er feng-shui? Så å si alle som arbeider med feng-shui, vil si at det er en gammel kinesisk lære om arkitektur og interiør. Mange vil også hevde at det er en filosofi, eller til og med en vitenskap. For de aller ivrigste kan feng-shui nesten fremstå som en religion.

 

Antagelig er alt dette feil. Det at man måler opp landskapet eller bruker et kompass, gjør ikke feng-shui til en vitenskap. Man kan studere feng-shui i årevis uten å finne meningen med livet, eller opphavet til det, så det egner seg dårlig som religion. Og i forhold til moderne arkitektur kan feng-shui noen ganger fortone seg som et temmelig forvirrende sidespor. Bygningene i det gamle Kina var nemlig trekkfulle. De var meget kalde om vinteren og meget varme om sommeren. Folk var mye mer utsatt for naturen og landskapet omkring seg enn hva vi er i dag. For oss som har både klimaanlegg og sentralfyring, isolerglass og kunstig belysning, blir det først og fremst et estetisk spørsmål hvordan vi plasserer husene våre i terrenget, eller hva vi bruker de forskjellige rommene i hjemmet vårt til.

 

Dermed står vi igjen med ett svar, og det gjør ikke feng-shui noe mindre interessant: Det er en kunst. Det er ikke noe eksakt eller objektivt, men en intuitiv kunst, bygget på gamle kunnskaper og tradisjoner, eldgamle overleveringer og ikke så lite mystikk.

 

I virkeligheten hadde ikke feng-shui i det gamle Kina noe særlig med interiør og arkitektur å gjøre. Det måtte i så fall være landskapsarkitektur, for kunnskapen om feng-shui ble opprinnelig brukt når man skulle anlegge gravplasser. Det var ikke før senere, mye senere (her snakker vi om et par tusen år!) at det utviklet seg til en kunst for de levende, men da kunne det for eksempel være snakk om havearkitektur: Man brukte feng-shui når man skulle anlegge en have. Plassen man hadde å utnytte, var som regel begrenset, og man mente at feng-shui kunne bidra til at man oppnådde det vakreste, mest harmoniske resultatet.

 

Interior

I en viss forstand kan man si at et tomt lerret representerer mye av den samme utfordringen: Man må uttrykke seg innenfor en begrenset flate, og den er todimensjonal. Likevel er det, eller har det vært, ganske uvanlig å snakke om feng-shui i forbindelse med billedkunst, ikke bare i Norge, men over hele verden.

Den første gangen Mai Cheng gjorde det, var med utstillingen ”Feng-shui Art: Ancient Signs”, som ble vist i New York i november og desember 2000. Folk som hadde fulgt henne over et lengre tidsrom – for eksempel de som hadde sett utstillingen ”Urspråk” i Oslo året før eller de såkalte ”vannbildene” som hun stilte ut i Brussel og Paris på midten av 90-tallet – kjente seg allikevel igjen. Bortsett fra bruken av bladgull, som kanskje hadde tiltatt, samt noen små trebiter som enkelte steder hadde dukket opp på billedflaten, var det ikke vanskelig å finne mange av de samme elementene som før – de røde stemplene, kalligrafien som løp bortover (eller nedover) lerretet, referansene til kinesisk mytologi og historie, møtene mellom forskjellige kulturer og tidsaldre, mellom tegn og symboler fra ulike sivilisasjoner, mellom øst og vest. Var ikke dette egentlig ganske gammelt?

 

Jo, det var ganske gammelt. Mye av det var fryktelig gammelt. Ta for eksempel de kinesiske skrifttegnene som var risset inn i overflaten på mange av bildene hennes. De kalles jiaguwen på mandarin, og de stammer fra Shang-dynastiet (1600-1024 f. Kr). Eller ta kileskriften, som visstnok ble utviklet omtrent 3000 år før vår tidsregning. Hvis noe i det hele tatt var nytt på disse bildene, måtte det være kombinasjonen av alt det gamle, måten Mai Cheng hadde føyd det sammen på. Men når hun gjorde dette, brukte hun feng-shui, og det er jo en kunst som kineserne har praktisert i over 3000 år!

 

Les mer om feng-shui...

 

nyheter |  omtaler |  feng-shui  |  curriculum  |  utsmykninger  |  bok  |  malerier  |  kontakt  |  hjem
news  |  press  |  feng-shui  |  biography  |  commissions  |  book  |  paintings  |  contact  home